Tkivo pupčane vrpce sadrži poseban tip matičnih ćelija koje se nazivaju mezenhimalne matične ćelije. Matične ćeije iz pupčanog tkiva mogu da se izlouju iz Whartonovog gela koji izgrađuje veći dio pupčane vrpce.

Mezenhimalne matične ćelije se u laboratorijskim uslovima pokazale izuzetna svojstva razvijajući se u različite tipove ćelija kao što su ćelije kože, kosti, hrskavice, mišića I drugih. Osim toga, mezenhimalne matične ćelje djeluju imuno.supresivno – na primjer mogu da ublaže reakciju odbacivanja transplantata.

U tkivu pupčane vrpce između ostalih su pronađene:

  • Mezenhimalne matične ćelije
  • Endotelne matične ćelije
  • Epitelne matične ćelije

Postupak prkupljanja tkiva pupčane vrpce je jednostavan, brz I bezbolan process. Ne predstavlja nikakav rizik za majku I bebu. Za uzimanje tkiva pupčanika koristi se jedan od naših specijalnih setova . Kada je beba već rođena, doctor ili babica jednostavn presijecaju dio pupčane vrce (između 10 – 15 cm dužine) koji je spojen sa posteljicom. U laboratoriji, tkivo pupčanika se pregleda, kvalifikuje, testira I onda se matične ćelije izoluju prije finalnog zamrzavanja. Kompletna procedura mora ispuniti sve neophodne standarde kada je kvalitet u pitanju u kviru GMP standarda.

Zbog čega je važno sačuvati tkivo pupčane vrpce?

  • Mezenhimalne matične ćelije (MSC) su primjenjljive u raznim vrstama eksperimentalnih terapija kako bi pomogle u liječenju različitih zdravstvenih stanja kao na primjer cerebralne paralize, autizma, mišićnih sitrofija, propadanja čnog nerva i ALS-a.
  • Mezenhimalne ćelije se mogu primjerniti kao dodatna terapija zajedno sa matičnim ćelijama koje su izdvojene iz krvi pupčanika u situacijama gdje postoji relativno niska količina hematopoetskih matičnih ćelija.
  • Mezenhimalne matične ćelije mogu koristiti svi članovi porodice. Ne postoje zahtjevni kriterijumi za ispunjenje HLA poklapanja jer je HLA ekspresija na MSC veoma slaba.
  • Matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da se diferencijraju u različite tipove ćelija koje se nalaze u krvi djeteta, a MSC su sposobne da se diferenciraju u većinu ostalih ćelija u organizmu.