Da li ste znali da...

U slučaju žene starosti između 35-40 godina 44,9% embriona imaju pogrešan broj hromozoma (aneuploidije hromozoma) - bez obzira na način oplodnje.

 Genetsko testiranje pre implantacije

PGS je postupak za obezbeđivanje optimalne selekcije embriona za transfer i može znatno povećati šanse za uspeh postupka IVF-a i rođenje zdravog deteta.

Hromozomska aneuploidija (abnormalni broj hromozoma) jedan je od glavnih uzroka neuspeha IVF programa. Većinu embriona sa aneuploidijama nije moguće implantirati u matericu, a oni koji se implantiraju često se pobace u prva tri meseca trudnoće.

PGS je genetsko testiranje pre implantacije koje se koristi za obezbeđivanje optimalne selekcije embriona za transfer, pre nego što žena zatrudni. To može znatno povećati šanse za uspeh postupka IVF-a i rođenje zdravog deteta.

U slučaju žene starosti između 35 i 40 godina, 44,9% embriona imaju pogrešan broj hromozoma (aneuploidije hromozoma) - bez obzira na način oplodnje.

Ovo rezultira ozbiljnim genetskim defektima fetusa, uključujući:

  •  Daunov sindrom
  • Klinefelterov sindrom
  • Turnerov sindrom
  • Patauov sindrom

Genetske abnormalnosti embriona mogu dovesti do poremećaja implantacije i spontanih pobačaja, što može znatno smanjiti efikasnost IVF procedure.

Rizik i životno doba majke

Rizik od genetskih defekata kod deteta povećava se sa starošću majke. Posle 35-te godine života, povećanje postaje značajno.

  • PGT-A (PGS) poboljšava rezultate IVF-a
  • Rezultati IVF programa nakon PGT-A (PGS) uz korišćenje  Sekvencioniranja Sledeće Generacije – NGS
  • PGT-M: Preimplantaciono Genetsko Testiranje za Monogenske Bolesti

Danas možemo testirati embrion za bilo koju poznatu genetsku monogensku bolest i najčešće mutacije i smanjiti rizik od ove pojave kod vašeg deteta.

Test pre prenosa embriona u matericu

PGT-M genetska dijagnoza pre implantacije je test koji otkriva genetske defekte koje nasleđuje dete od roditelja. DNK materijal iz embriona se analizira pre prenosa u matericu, odnosno pre nego što žena zatrudni.