Na Univerzitetskoj klinici u Hajdelbergu započeta je studija o liječenju raka pankreasa primjenom terapije matičnim ćelijama: nakon uklanjanja tumora i hemoterapije, pacijenti primaju krvne matične ćelije iz koštane srži od zdravog rođenog brata ili sestre. Na ovaj način se ojačava sopstveni odbrambeni mehanizam tjela od ćelija raka. Matične ćelije automatski preuzimaju ulogu odbrane organizma pacijenta od ćelija tumora, pošto njegov imuni sistem još uvek nije dorastao tom zadatku.

Transplatacija matičnih ćelja uzetih od kompatibilnog donora predstavlja etablirani koncept terapije u liječenju raka krvi i koštane srži. Zahvaljujući velikoj sličnosti tkiva donora i primaoca, sa velikom sigurnošću se mogu izbeći opasne reakcije odbacivanja grafta. Samo na Univerzitetskoj klinici u Hajdelbergu ova terapija se godišnje primjeni kod više od 300 pacijenata. Kod raka pankreasa je transplatacija matičnih ćelija u vidu individualnog pokušaja izlječenja pokazala rezultate koji puno obećavaju, i koje sada treba provjeriti u ovoj kontrolisanoj kliničkoj studiji.

Godišnje u Njemačkoj od raka pankreasa oboli oko 12.900 ljudi. Ovaj tumor je naročito agresivan, jer i kratko nakon uklanjanja i hemoterapije počinje ponovo da se stvara i da se širi na ostale organe (metastaza).

Nakon operacije samo polovina pacijanata nastavi da živi duže od dvije godine. Ljekari se nadaju da će pomoću matičnih ćelija produžiti životni vijek ovim pacijentima.