Mnogi smatraju da je transplantacija matičnih ćelija novi oblik terapije različitih bolesti, ali je ona u upotrebi još od 1988. godine.

Te godine je međunarodni tim ljekara udruženim snagama spasao život šestogodišnjeg dječaka Metjua Feroua, koji je imao dijagnozu Fankonijeve anemije, rijetkog nasljednog poremećaja krvi, koji može da dovede do potencijalno smrtonosnih malignih oboljenja, poput leukemije.

Njegova majka je tada ponovo ostala u drugom stanju i utvrđeno je da djevojčica koju nosi, nema znake Fankonijeve anemije, kao i da su njeni leukocitni antigeni identični Metjuovim.

To je značilo da ona može biti donor matičnih ćelija svom bratu, pa je na rođenju sačuvana njena krv iz pupčanika.

Transplantacija se pokazala uspješnom i izlječila je Metjua od bolesti koja se generalno smatrala neizlječivom. U to vrijeme, krv iz pupčanika nije korišćena nikad ranije u liječenju ljudi, a sama procedura transplantacije smatrala se rizičnom.
Međutim, francuski Nacionalni komitet za etiku dao je dozvolu za transplantaciju, jer je Metjuov život bio ozbiljno ugrožen, a njegova sestra pritom nije morala da trpi nikakve posljedice, kao što bi to bio slučaj prilikom bolnog presađivanja koštane srži.

Na tom zahvatu radilo je mnogo ljudi. Dr Arlin Ojerbah iz Rokfeler univerziteta u Njujorku opisala je metod prenatalne dijagnostike Fankonijeve anemije. Dr Hal Broksmejer sa Sloun Ketering instituta u Njujorku sačuvao je djevojčicinu krv iz pupčanika. Zamrznuta krv je prebačena iz Indijanapolisa u Pariz, gde je dr Elijan Glukman iz Bolnice Sen Lui izvela transplantaciju 6. oktobra 1988.


Zahvat je bio uspješan i Metju danas ima 32 godine, suprugu i djete i trudi se da podigne svest o značaju čuvanja matičnih ćelija.

Mnogo toga se promjenilo od tog pionirskog poduhvata. Pronađeni su mnogo efikasniji načini skladištenja i čuvanja matičnih ćelija.

Stručnjaci i doktori koji koriste matične ćelije u svrhe liječenja shvataju važnost nemanipulacije pupčane krvi, kako bi se sačuvao što veći broj matičnih ćelija, a time i poboljšao ishod same transplantacije. Prema studijama, tehnike odvajanja ćelijskih komponenti krvi pupčane vrpce, te postupak uklanjanja crvenih krvnih zrnaca iz transplantata može dovesti do gubitka broja vitalnih ćelija (Fitzugh, Choi, Broxmeyer).

Danas postoji veliki izbor banaka za čuvanje matičnih ćelija, međutim, vi ne želite da se krv Vašeg deteta samo zamrzne i čuva, već želite da budete sigurni da matične ćelije u slučaju potrebe mogu da budu upotrijebljene za transplantaciju?


Zašto bi u tom slučaju naša banka bila Vaš najbolji izbor?

 Odluku o tome da li da se upotrebe mlade pluripotentne matične ćelije da bi se spasio život, donosi ljekar. On liječi i snosi odgovornost. Njemu su važni visok kvalitet obrade matičnih ćelija, detaljni anamnestički podaci i odobrenja od strane regulatornih organa u skladu sa zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima.

Dozvolu za skladištenje matičnih ćelija posjeduju sve banke krvi iz pupčanika. Odobrenje za upotrebu matičnih ćelija za liječenje Vašeg djeteta, njegovog brata ili sestre ili za donaciju ne posjeduju sve banke, zato odaberite Bio Save i budite sigurni da ste napravili pravi izbor.

Izvor: http://bit.ly/2xuOIgf